Следвайте Гласове в ТелеграмПредставеният от редовното правителство проектобюджет за 2023 г.

...
Следвайте Гласове в ТелеграмПредставеният от редовното правителство проектобюджет за 2023 г.
Коментари Харесай

Фискалният съвет разкритикува по много линии проектобюджета на Василев

Следвайте " Гласове " в Телеграм

Представеният от постоянното държавно управление проектобюджет за 2023 година страда от доста дефекти. В проектобюджета не са планувани действителни структурни промени и оптимизации - нито във връзка с приходите, нито при разноските. Има отвод от приходни ограничения с огромен резултат, до момента в който се вкарват нови условия към междинния бизнес с дребен резултат и висока административна тежест. Планирани се прекомерно високи дефицити на касова основа до 2025 година, а дългът пораства прекомерно бързо.

Това са част от изводите в оценката на Фискалния съвет на направения проектобюджет за 2023 година Фискалният съвет е самостоятелен съвещателен орган, който по закон прави без значение наблюдаване и оценка на бюджетната рамка.

Като цяло фискалният съвет смята оценката за упования напредък от 1,8% на Брутният вътрешен продукт за оптимистична. Рисков съгласно специалистите е и заложеният растеж на приходите в размер на 4,7 милиарда лева по отношение на 2022 година на фона на оценката на служебния кабинет за растеж от 1 милиарда лева

Основният фактор за този по-висок растеж на приходите е заложеното от Асен Василев второ заплащане по проекта за възобновяване в размер на 1,4 милиарда лева, което обаче може  да не пристигна до края на годината, предизвестява Фискалният съвет. Рискът за това е огромен поради многото неприети законопроекти по проекта и предстоящи промени.

Не е обезпечено и че в хазната действително ще  постъпят плануваните 669,8 млн. лева в допълнение от привеждането на 100% от дивидентите на държавните сдружения. Дори тези пари да се регистрират счетоводно като облага, действително парите може още да не са постъпили в сдруженията, предизвестява съветът.

На фона на залагането на рискови доходи има отвод от анулацията на сякаш краткотрайни ограничения като понижената ставка на 9% на Данък добавена стойност за ресторантьорски, кетъринг и туристически услуги, спортни уреди, книги, бебешка храна. По тази линия се губят като доход за хазната 243, 2 млн. лева Фискалният съвет смята, че тази мярка би трябвало да бъде преразгледана. Не реализира задачата си и нулевата ставка за Данък добавена стойност при хляба и хлебните произведения, което се равнява на минус в постъпленията в размер на 82,7 млн. лева 110 млн. лева спад в приходите от Данък добавена стойност ще има поради повишение на прага за регистрация от 50 000 на 100 000 лева

В разходната част Фискалният съвет поддържа политиката по увеличение на приходите на педагогическите експерти, както и осъвременяването на пенсиите, само че при вторите се акцентира, че би трябвало да се търси промяна в пенсионно-осигурителния модел, тъй че справедливостта и устойчивостта на системата да бъде обезпечена. Въвеждането на финансово бюджетиране остава за бъдеще време, акцентира фискалният съвет.

ТЕМПО

Въпреки удържането на недостига на начислена основа под 3%, което е изискване за участие в Еврозоната, при съставянето на бюджета е нарушено друго фискално ограничаване - дефицитът да не надвишава 3% и на касова основа. За 2023 това условие е изпълнено, само че в прогнозата за 2024 и 2025 година се плануват по-високи дефицити - 3,7% и 3,9%. Дефицитите водят и до бърз растеж на дълга, макар че общото равнище доста под разрешените 60% от Брутният вътрешен продукт, акцентира фискалният съвет. При достигнато равнище от 20% от Брутният вътрешен продукт за 2019 година, към 2025 година се планува дългът да е достигнал 29,1% от Брутният вътрешен продукт. За обслужването на този повишен дълг към 2025 година ще са нужни 1,7 милиарда лева разноски за лихви против 600 млн. лева през 2020 година

Инфо: segabg.com

 

 

 


СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР